marți, 11 septembrie 2018

Istanbul :)


Am fost acum multe luni in urma la Istanbul, si pentru ca ne-a venit dorul de duca, inca o data, am zis sa ne amintim cum a fost si sa povestesc ce am facut noi pe acolo.
Prin februarie eu si Petre ne gandeam unde sa mai plecam (cu avionul!) si ne tot uitam pe ofertele existente. Initial gasisem ceva in Eilat, si ideea de a merg undeva unde sunt 25 de grade + in iarna/primavara ne-a placut amandurora, insa pana sa facem rezervari si toate cele toate biletele de avion au fost epuizate. Ruta Bucuresti-Eilat, operata de Wizzair a fost una sezoniera care s-a terminat in martie. Asa ca am zis sa mai cautam, sa ne mai uitam. O destinatie care ne-a facut cu ochiul a fost Istanbul, poarta Orientului. Nu am stat pe ganduri, dupa ce am confirmat amandoi la locurile de munca ca ne putem lua cateva zile libere, am facut rezervarile.
De data asta am zburat cu Tarom atat dus cat si intors, si impreuna am dat in jur de 240 €, ceea ce, pentru un zbor de aproximativ 50 de minute e destul de multicel, insa avand in vedere ca nu foarte multe companii aeriene au curse spre Istanbul (tind sa cred ca doar Turkish airlines si Aegean airlines mai au) nu a fost chiar atat de mult.

Am plecat pe data de 24 martie si ne-am intors dis-de-dimineata pe data de 28. Acum am plecat foarte relaxati spre aeroport, am fost mult mai...pregatiti sufleteste decat data trecuta. Zborul a fost la ora 8:50 dimineata si am plecat relativ odihnita pentru ca am apucat sa dorm vreo 4-5 ore. Am aterizat in Istanbul o ora mai tarziu, dupa care ne-am schimbat ceasurile sa arate ora locala, si am luat Havatas-ul spre Taksim.


Pe parcursul sederii am stat la Enjoy Suites, undeva foarte aproape de piata Taksim, care este extrem de aglomerata cam tot timpul. Pentru ca ne-am grabit un pic la rezervari nu am fost foarte atenti si ne-am cazat aici,  iar din poze si review-uri arata super ok, insa cand am ajuns acolo, nu a fost chiar asa. Am trecut cam de doua ori pe langa hotel cautand, si cu maps si din poze, asta pentru ca nu avea niciun semn, nimic sa sara in ochi si l-am gasit intr-un final, am intrat... practic este un bloc vechi si mic. La etajul 1 este receptia, care nu poate fi numita receptie in sensul adevarat al cuvantului pentru ca era mai degraba o bucatarie/sufragerie. Cand am ajuns noi proprietarii cred ca abia se trezisera si isi faceau ceaiul, nu prea am putut sa vorbim in engleza, insa ne-am inteles la nume si am primit cheia de la camera. Aceasta a fost super mica! Daca am fi vrut sa stam in picioare eu si Petru unul langa altul nu am fi avut loc, insa mi-am dat seama ca oriunde e cam acelasi lucru. Orasul asta este de asa natura ca nu permite niste incaperi foarte spatioase. Pana la final camera s-a dovedit a fi decenta, desi nu foarte spatioasa, patul a fost confortabil, iar baia foarte ok, asa ca nu pot sa ma plang.
Dupa ce ne-am cazat am zis sa o luam la pas sa descoperim un pic orasul. Acum, nu stiu ce stia Petre despre Istanbul, dar stiu ca eu nu mi-am facut temele deloc. Si am cam fost surprinsa de absolut tot, incepand cu strazile. Practic absolut totul este construit pe "etaje", unele in spatele celorlalte, asta din cauza reliefului zonei, asadar si strazile sunt in panta/rampa si cobori/urci in functie de unde vrei sa ajungi. Acum ma gandeam ca asta ar putea fi unul din motivele pentru care turcii beau atata ceai, ca sa aiba energia necesara sa merga pe strazile astea nebune! Care pe deasupra mai sunt si inguste. Eu initial nu credeam ca ar incapea o masina pe o asemenea strada, dar m-am convins pana la urma.




Pozele de mai sus au fost facute in drum spre prima chestie pe care am vazut-o, pe care oricum am gasit-o din greseala, si anume stadionul Beşiktaş.

Ne-am indreptat apoi spre palatul Dolmabahce. Nu aveam cine stie ce asteptari (din nou, nu mi-am facu temele cum trebuie), insa amandoi am fost placut surprinsi. Intrarea, si de fapt cam toate portile sunt grandioase, ornamentate, poate un pic cam prea ornamentate. Am fost sa ne luam bilete si am avut reducere de student pe baza cardului ISIC, si am platit pe biletul meu 5 TL, iar Petre 60 TL pentru palat+harem. 
Asa arata drumul pana in casa de bilete spre Palat.

Inauntru era interzis sa facem poze, asa ca am facut doar in exterior. Si ce e cel mai frumos la Dolmabahce e ca este fix langa apa (de fapt cam asta e farmecul intregului oras, daca stau bine sa ma gandesc).
In interior am vazut multe incaperi mobilate in tot felul de culori (existau spre exemplu Salonul Roz, Salonul Galben, Salonul Albastru), candelabrul de cristal din Holul de ceremonii, precum si camera in care Atatürk  a murit.
Exteriorul mi-a placut foarte mult! O sa las pozele sa vorbeasca de la sine.



 






Dupa ce am baut o cafea turceasca. in urma celor cateva ore pe acolo am luat-o pe jos pe unde am vazut cu ochii. Am mers de la Dolmabahce pana la Karakoi, am traversat podul Galata si ne-am oprit la un restaurnat micut cu o priveliste minunata unde am mancat niste preparate din peste.

Dupa ce am luat masa am zis sa ne intoarcem la hotel sa ne pregatim pentru o noua zi, asa ca am continuat drumul spre statia de metrou din mijlocul apei numita Halic. Ne-am cumparat Istanbulkart amandoi; partea cea mai buna la Istanbulkart este ca se foloseste la absolut orice mijloc de transport in comun: metrou, autobuz, tramvai, feribot, absolut orice.



Pentru ca am adormit destul de devreme ziua urmatoare ne-am trezit si foarte devreme! La ora 8 deja eram pe drumuri, si am descoperit ca la ora asta orasul inca doarme. Nu am gasit nimic cu mancare, in afara de un loc in care singura chestie a fost niste borek, care desi interesant, nu mi-a placut mai deloc la gust, parea ca aluatul respectiv e crud (dar asta e mai mult un defect al meu), insa lui Petre i-a placut enorm. Am luat metroul de la Taksim pana la statia Veznecilor care ni se parea noua a fi cel mai aproape de moscheea Suleymanie. Cert este ca a durat un pic sa ajungem si asta si pentru ca am urcat destul de mult, si cred ca am si ocolit un pic. Oricum, am ajuns pana in 10, 11 acolo, ne-am descaltat si am intrat in moschee. Este foarte spectaculoasa intr-adevar si ce mi-a placut cel mai mult a fost ca luminile din inauntr erau lasate in jos, cred ca am o fotografie cu chestia asta.




Ne-am indreptat apoi spre urmatoarea destinatia, cea mai apropiata de noi si anume bazarul de mirodenii. Bazarul este destul de mic ca spatiu insa are tot ce ii trebuie. Eu mi-am cumparat un set de ceai (vreo 6 tipuri de ceai si celebrele pahare de ceai), iar Petre si-a luat un set de mirodenii.

Dupa ce am iesit din bazarul de mirodenii ne-am oprit sa luam pranzul si sa bem un ceai, dupa care am continuat drumul.

Urmatorul lucru pe lista noastra era Topkapi, insa n-am ajuns acolo direct, ci am ajuns mai degraba in piata Sultanahmet asa ca am zis sa coboram un pic pana in Basilica Cisterna.  Cisterna a fost construita in secolul VI de catre Iustinian. Ce mi-a placut mie cel mai mult nu a fost capul Medusei, ci mai degraba coloana plangatoare, numita astfel pentru ca este tot timpul uda, ridicata ca omagiu sclavilor ce au murit pentru a construi cisterna.



Mergand spre Topkapi am dat de muzeul arheologic si am zis sa intram si noi. Am vazut foarte multe lucruri, de la tablii cu scriere cuneiforma la niste lei sculptati foarte...interesant.





Ulterior am ajuns si la Topkapi , am luat bilete si ne-am indreptat spre palat, insa nu a fost deloc ceea ce ne asteptam si nu spun asta intr-un sens bun. Asta pentru ca nu era un palat in sensul in care ne asteptam noi. Erau niste cladiri de sine statatoare care nu se uneau unele cu altele si majoritatea au fost inchise si nu am putut sa intram in mai nimic. Am vazut exteriorul care intr-adevar a fost foarte haios, camera circumciziei si niste cladiri construite in urma unor campanii in Asia. Pe langa asta am mai intrat in niste muzee, muzeul ceasurilor, muzeul de arme unde am vazut sabia lui Stefan cel Mare si inca unul care se numeste "Incaperea relicvelor clasice". In acesta din urma am vazut toisgul lui Moise si inca o chestie foarte draguta, estetic vorbind, dar zau ca nu mai tin minte ce era. 






Dupa o asemnea zi plina (cu mult mers pe jos!) am zis sa ne intoarcem spre cazare, dar nu asa direct, ci am ocolit un pic prin parcul Gulhane, un parc foarte frumos amenajat, foarte colorat si dragut. Mi s-a parut foarte haios si i-am facut destul de multicele poze.






Dupa ce ne-am plimbat un pic, am luat un tramvai parca, sau autobuz care ducea spre Eminonu, o statie de legatura, cu multe alte autobuze, printre care si unul care ducea spre cazare, catre Taksim. Cum am ajuns noi insa la statia de tranzitie, se tot agita un nene pe-acolo si am zis sa vedem ce face, si ne-a condus catre un vad care mergea intr-o mini croaziera de 2 ore (vorba lui: "very short, 2 hours"). Cele 2 ore mie nu mi s-au parut scurte, mai ales ca s-a cam facut frig la un moment dat, fiind in larg, s-a facut si curent. Oricum, a fost foarte frumos!






Dupa toate aceste aventuri, ne-am dus sa ne culcam, am luat niste take-away, nici unul dintre noi nu mai avea energie pentru mai mult. Trebuie sa recunosc, in toate zilele cat am fost plecati am mers atat de mult! Pe bune, asa dureri de picioare mai rar. 
Am inceput urmatoarea zi cu o dimineata mai tarzie, cred ca am iesit din casa abia dupa ora 9, poate chiar 9:30, am luat micul dejun si am plecat catre Moscheea Albastra. Aveam de asemenea in plan sa vizitam si Hagia Sofia, insa era o coada kilometrica (la propriu!) si am asteptat cam 20 de minute, dar parca nu avansam deloc, asa ca ne-am dat batuti. Nici in Moscheea Albastra nu am putu intra, fiind inchisa pentru vizitatori, era deschisa doar pentru credinciosii care se rugau. Am fost totusi in curtea interioara, care oricum a fost spectaculoasa. 




Ne-am indreptat ulterior spre Marele Bazar unde ne-am petrecut restul zilei. Erau super multe chestii acolo, colorate, vesele, pe placul meu! Pana la urma am cumparat niste chestii printre care o lampa cu bucatele de sticla colorate si un suport de lumanari, tot asa colorat cu bucatele de sticla lipita si niste saluri, si niste miniboluri si niste magneti, si niste fesuri, si niste...alte maruntisuri. Ce sa mai, mi-am facut de cap! Petre pe de alta parte nu a fost foarte...dezlantuit, ca mine, ci mai rezervat, insa s-a schimbat totul cand a vazut niste sepci la una din iesirile din bazar (practic pe o straduta de langa bazar). Am plecat fara sa le cumparam atunci, am crezut ca om gasi si mai departe, insa nici gand de asa ceva, cert este ca am petrecut urmatoarele 2 ore intrand si iesind din bazar, incercand sa cautam aceeasi iesire cu acelasi magazin. Nu stiu exact cum, dar am reusit sa o gasim, iar Petre si-a luat sepcile mult dorite. Cert este ca am stat atat de mult aici, incat ziua a zburat pe langa noi, asa ca nu am mai avut timp de altceva, decat sa mancam si sa plecam inapoi spre cazare, cand ne-am mai plimbat un pic pe strada Istiklal pana la turnul Galata pe care il mai vazusem, dar pe timp de zi
.




Ultima zi a fost rezervata partii asiatice din Istanbul. Am urmat acelasi treseu ca seara trecuta, si anume spre turnul Galata in primul rand, si am luat celebrul tramvai rosu, apoi am continuat pe jos. Am ajuns apoi la Eminonu de unde am luat feribotul pentru a ajunge acolo, si facand parte din mijloacele de transport in comun, e ca si cum am fi luat un autobuz. Foarte haios de altfel, a fost si vremea foarte draguta! 





In partea asiatica nu am avut ceva specific in vedere, ci am vrut mai degraba sa exploram un pic, si chiar asta am facut. Ne-am plimbat mult iarasi, si am observat ca partea asta e mai degraba practica decat sa spunem turistica. Aici am stat la o bere, pentru prima oara in Istanbul si ca sa fiu sincera, nu prea am observat pe nicaieri altundeva alcool. O fi fost, dar eu nu am observat. Ne-a placut foarte mult sa pierdem vremea un pic, si sa ne relaxam!
Spre finalul zilei, ne-am intors in partea europeana, si pentru ca nu am explorat cum trebuie bazarul, am zis ca ii mai facem o vizita, iar seara ne-am plimbat din nou pe Istiklal. Asa ne-am incheiat si ultima zi in Istanbul.
Ziua urmatoare ne-am trezit de dimineata si am plecat spre aeroport, si am plecat spre casa si asa s-a incheiat vacanta noastra. Mie mi-a placut foarte mult! Am fost foarte incantata, mai ales ca tata imi povesteste si imi povestea cand eram mica despre cum era cat a fost el acolo la munca, si despre cum vorbea cu oamenii, si despre tot, si intr-un fel astea ne-a apropiat si mai mult, avand amandoi experienta de a vedea cu ochii nostri cum e. As vrea sa ma intorc candva, la fel cum poate vreau sa ma intorc si la Roma, insa as vrea sa mai vad si alte locuri pana atunci. As vrea sa mai merg in Turcia din nou, poate in alta parte, astept si accept sugestii cu cea mai mare placere.


 See ya!