I-am promis Alexandrei reportajul si interviul pentru concursul de jurnalism .So here they are!Reportajul...
Conacul , precum și cavoul familiei Chrissoveloni, fac parte din lista importantelor monumente istorice din Galaţi . Pentru comuna Ghidigeni , ele reprezintă amprenta lăsată în urmă de cei ce au cârmuit în trecut așezarea.
Familia Chrissoveloni este originară din Insula Chios ,Grecia locuind acolo încă din secolul al XVI-lea. Istoria familiei în România începe în anul 1848 ,la Galaţi, unde Zanni M. Chrissoveloni își începe afacerea bancară a familiei care continuă timp de 100 de ani până în 1948 , când banca este lichidată de regimul comunist. Fiul său , Nicolae Z. Chrissoveloni, cumpără proprietatea din Ghidigeni de la Dimitrie Mavrocordat în anul 1879 și crează și una din cele mai mari fabrici de spirt ţara.
Castelul , înconjurat de o pădure de castani și tei , oferă refugiu familiei în vremuri sumbre , dar și în momentele de apogeu , pe când însăși Regina Maria obișnuia să vină. Grădina conacului era la fel de vastă precum un parc , cu alei pietruite ,desprinse parcă din basme , și ronduri de flori.
Latura estică înfăţișează o terasă și câteva trepte grandioase ; cea sudică - o altă terasă, iar cea vestică - o arcadă semirotundă , toate placate cu marmură de Carrara, adusă tocmai din Italia. Scările interioare sunt toate diferite în funcţie de arhitectura exterioară. Coloanele impunătoare , grandioase, denotă eleganţa și rafinamentul construcţiei, degradate de trecerea timpului.
Balurile și petrecerile organizate de moșier erau cele mai importante subiecte de discuţie printre săteni, boierul fiind un om îngăduitor și donându-le și lor produse agricole . ,,Când boiaru' petrecea, de la cel mai tânăr pân' la cel mai bătrân om din sat se bucura" mărturisește Zaharagiu Grigore cu bucurie în ochi. Amintirea boierilor este încă vie și persistă în memoria bătrânului ,care pe atunci nu era decât un copilandru. Când pomenește de plecarea lor la București din cauza comuniștilor și întoarcerea în ţara de baștină ,Grecia , ochii bătrânului se întunecă și i se poate citi tristeţea pe faţă.
Legendele locale spun că ar exista un tunel care trece pe sub albia râului Bârlad si duce spre cavoul familiei. Drumul cunoscut de toată lumea este podul de fier construit tot de aceștia care în vremurile sale de glorie arată că în basmele românești.
Cavoul ,construit pe celălalt mal al Bârladului , malul drept , este unul spectaculos ,unic prin frumuseţea sa. Marmura albă este omniprezentă în construcţie. Stilul arhitectural folosit pentru construirea cavoului este cel ionic , existând patru coloane zvelte cu volutele capitelului precum sulurile de papirus.
Pentru comuna Ghidigeni , familia Chrissoveloni a avut un impact uriaș, propulsând comuni-tatea în rândul celor mai dezvoltate din zonă. Comuna Ghidigeni a fost printre primele așezări rurale din ţară care au beneficiat de curent electric cu energie electrică proprie , alimentare cu apă potabilă din izvoarele naturale ale comunei și existenţa unei căi ferate ce lega atunci fabrica de spirt de căile ferate naţionale, toate acestea datorită investiţiilor familiei Chrissoveloni.
Aceste amănunte , comori de istorie locală, sunt transmise pe cale orală de bătrânii satului vor dăinui , deși negura timpului va încerca să le acopere.
Am fost la padure la Ghidigeni impreuna cu cativa colegi, in primavara lui 2000. Atunci am vazut si cavoul, calea ferata dar si podul de fier. Ne-am dus pe jos ca eram din comuna vecina Priponesti..
RăspundețiȘtergere